ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΤΑΠΤΟΚ ΑΡΚΑΔΙΑ2020
Προκειμένου να οριστικοποιηθεί από την ΕΣΔΠ το σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής παρέμεινε για διαβούλευση από 5 Μαϊου 2017 έως και 18 Μαϊου 2017.
Σχόλια:
Από: Τσουκιας Μιχαλης
11 Μαϊου 2017
Μήνυμα: 1. Λανθασμένα το κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρίας, παρουσιάζεται ως έργο της ΕΣΔΠ – Επιτροπής Σχεδιασμού και Διαχείρισης Προγράμματος. Η ΕΣΔΠ δεν έχει συνεδριάσει πότε και κατά συνέπεια δεν έχει πότε συζητήσει και πολύ περισσότερο εγκρίνει το αναρτημένο σχέδιο « Αναπτυξιακή Στρατηγικη ταπτοκ Αρκαδια 2020».
2. Θεωρώ απόλυτα λαθεμένη την διαδικασία ανάρτησης ενός σχεδίου προς διαβούλευση χωρίς την προηγούμενη συζητηση και έγκριση του από την ΕΣΔΠ. Πολύ δε περισσότερο την αποστολή του για έγκριση από τα Δημοτικά Συμβούλια των εμπλεκομένων Δήμων και του Επιμελητηρίου. Με την διαδικασία αυτή και μόλις εγκριθεί το εν λόγο σχέδιο από τα Δημοτικά συμβούλια ουσιαστικά θα έχει δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο γεγονός το οποίο η ΕΣΔΠ στην συνέχεια – εάν και εφόσον συνεδριάσει – απλώς θα είναι αναγκασμένη να αποδεχθεί και να εγκρίνει.
3. Δεν μπορει η ελειψη χρονου να αποτελει δικαιολογια για την παραλειψη του ουσιαστικου συστατικου του ταπτοκ που ειναι η εκφραση της τοπικης κοινωνιας και η διαφανεια στην ληψη των αποφασεων. Η ολη προσπαθεια κινδυνευει να εκφυλιστει στην συνηθισμενη απο τα “πανω” λειψη αποφασεων με κριτηριο πολιτικες σκοπιμοτητες και οχι τις πραγματικες αναγκες της τοπικης κοινωνιας.
Μιχαλης Τσουκιας
Μελος της ΕΣΔΠ
Προεδρος του Αναπτυξιακου Συλλογου Γορτυνιας, Μεγαλοπολης, Τριπολης.
Από: Ελένη Βασιλάκη
17 Μαΐου 2017
Μήνυμα: Αγαπητοί συνεργάτες, το χρονικό περιθώριο που έχει οριστεί για την κατάθεση των απόψεων των πολιτών και φορέων της περιοχής παρέμβασης πρέπει να είναι τέτοιας διάρκειας που να δίνει την δυνατότητα να γίνει πραγματική και επί της ουσίας διαβούλευση.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ζητείται η Τοπική Ανάπτυξη μέσα από την πρωτοβουλία και συμμετοχή των πολιτών και τοπικών φορέων. Η προθεσμία όμως που ορίζεται ακυρώνει την συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών αφού δεν υπάρχει η χρονική δυνατότητα για την αποτύπωση απόψεων και προτάσεων.
Θεωρώ επιβεβλημένη και ζητώ την παράταση της προθεσμίας κατά τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες προκειμένου να προλάβουμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συντάξουμε και να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας.
Ευχαριστώ
Ελένη ΒασιλάκηΑπό: Γκάρτζος Δημήτρης
17 Μαΐου 2017
Μήνυμα: Θα επιθυμούσα να μπορούσα να διαβάσω το σχέδιο και να διατυπώσω τις παρατηρήσεις μου, αλλά είναι φύση αδύνατο στα χρονικά όρια που μας δίδονται, να καταφέρω ουσιαστικά κάτι τέτοιο. Για μία ακόμη φορά αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε προ τετελεσμένων και ότι από την πλευρά της Διοίκησης δεν δίδεται η δέουσα σοβαρότητα προς τους εν δυνάμει συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
Από: G.D.Bountroukas
17 Μαΐου 2017
Μήνυμα: Παιδία Σοβαρευτείτε ! ! !. Πως είναι δυνατόν να μελετήσουμε την πρόταση σε τόσο λίγο χρόνο. Καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους πρακτικές στο ΤΑΠΤοΚ.
Από: Ταγκαλάκη Σοφία
18 Μαΐου 2017
Μήνυμα: Ο χρόνος που τέθηκε το σχέδιο υπό διαβούλευση είναι πολύ μικρός τόσο για την μελέτη του όσο και για την ουσιαστική και μεστή αποτύπωση των προτάσεων ενός ιδιώτη. Παράλληλα θεωρώ ότι οι απόψεις των ιδιωτών και των συλλογικών φορέων της περιοχής παρέμβασης είναι αυτές που θα δώσουν την ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής “από κάτω προς τα πάνω” όπως πρεσβεύει η “ιδέα” των ΤΑΠΤοΚ και αυτός ο χρόνος που δίνεται για διαβούλευση δρα ανασταλτικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Από: Μαρία Λαγούδη
18 Μαΐου 2017
Μήνυμα: Επειδή το ενημερωτικό έντυπο είναι πολύ μεγάλο, δεν μπόρεσα να ενημερωθώ όπως πρέπει, γι’ αυτή κρίνω σκόπιμη την παράταση της προθεσμίας. Είναι πολύ βιαστικός ο τρόπος που γίνονται όλα αυτά για τα οποία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και διαβασμένοι.
Από: τηανασισ καλομαλοσ
18 Μαϊου 2017
Μήνυμα: Παρακαλώ, αφήστε λίγο χρόνο ακόμα για ενημέρωση. Ας μη βιαζόμαστε για τόσο σοβαρά θέματα.
Από: Κώστας Φίλανδρος
18 Μαϊου 2017
Μήνυμα: Αν είναι δυνατόν! Καλούμαστε να καταθέσουμε απόψεις – προτάσεις μέσα σε τόσο σφιχτή προθεσμία. Πότε θα προλάβουν να συνεδριάσουν τα Δ.Σ. των συλλόγων – σωματείων; Πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος για ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση.
Θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας κατά τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες…
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου “Φίλοι του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης”
Αλέξανδρος Παντούλης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Από: Θανάσης Καλόμαλος
18 Μαΐου 2017
Μήνυμα: Παρακαλώ, αφήστε λίγο χρόνο ακόμα για ενημέρωση. Ας μη βιαζόμαστε για τόσο σοβαρά θέματα.
Από: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ
18 Μαΐου 2017
Μήνυμα: Επειδή η ανάπτυξη του πιστοποιημένου μονοπατιού Menalon Trail δημιουργεί προβλήματα πάρκινκ στα χωριά που περνά, ειδικά στα Λαγκάδια και στη Στεμνίτσα που αποτελούν το τέλος και την αρχή του μονοπατιού, επειδή το πρόβλημα αυτό θα μεγεθυνθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη του μονοπατιού, ειδικά γιατί οι πεζοπόροι αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στην αρχή ή στο τέλος για να τα παραλάβουν μετά από 5 ή 6 ημέρες πεζοπορίας, επειδή υπάρχει δημόσιος χώρος και στη Στεμνίτσα και στα Λαγκάδια για να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι ασφαλούς στάθμευσης, προτείνω να συμπεριληφθούν έστω και με μηδενική ωρίμανση τελευταία στον πρόγραμμα του Ταπ Τοκ, μήπως ωριμάσουν στην δεύτερη κατανομή.
Ι.Λαγός μέλος ΕΣΔΠ
Από: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΛΑΔΩΝΑ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΥΓΙΟΥ – ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ)
18 Μαΐου 2017
Μήνυμα:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΛΑΔΩΝΑ
Προς την Επιτροπή Διαβούλευσης
της ΤΑΠΤοΚ ΑΡΚΑΔΙΑ 2020
«Υποβολή προτάσεων για την
αξιοποίηση της Λ. Λάδωνα»
Σας γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή μας από τη σύστασή της έθεσε τις προτάσεις της αρμοδίως οι οποίες έχουν ήδη γίνει δεκτές, είναι στη βάση του εφικτού και του ρεαλιστικού και θα συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Δεν δικαιολογείται πλέον η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Λ. Λάδωνα να εξακολουθεί να βρίσκεται σ’ αυτή την υπανάπτυξη μέχρι και σήμερα.
Ας σημειωθεί ότι είναι η μόνη λίμνη στη χώρα μας, αυτής της έκτασης και αξίας, που παραμένει ακόμα αναξιοποίητη. Το γεγονός αυτό δεν τιμά κανέναν μας.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεχθήκαμε την πρόσκλησή σας για κατάθεση προτάσεων σχετικά με την κατά το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της Λίμνης Λάδωνα.
Οι προτάσεις μας συνοψίζονται ως ακολούθως:
1) Θεωρούμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή της Λίμνης.
Η προσέγγιση της Λίμνης θα πρέπει να γίνεται:
α) από τον οδικό άξονα Τρίπολης – Ολυμπίας (από Σταυροδρόμι – Τρόπαια – Περδικονέρι – Αγία Μαρίνα – Φτεριά – Κυράς Γεφύρι κλπ).
Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ποικιλόμορφη ανάπτυξη της δικής μας περιοχής δηλ. της Κάτω Γορτυνίας, της πιο εγκαταλελειμμένης περιοχής της Αρκαδίας.
β) από την επαρχιακή οδό Τρίπολης – Πάτρας (111) (από Δάφνη – Μουριά – Κυράς Γεφύρι κλπ).
γ) Πέραν αυτών θα πρέπει να βελτιωθεί για να γίνει ασφαλής και ο δρόμος που οδηγεί από Μουριά προς στο Φράγμα της Λίμνης, καθώς είναι ένα αναπόσπαστο αξιοθέατο της περιοχής, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες μας.
Χρειάζεται δηλαδή βελτίωση – αναβάθμιση του οδικού δικτύου γύρω από τη Λίμνη για να μπορούν να την επισκέπτονται τουριστικά λεωφορεία και κάνουν τον γύρω της Λίμνης με ασφάλεια.
2) Συμφωνούμε με τα προκαθορισμένα σημεία θέασης γύρω από τη Λίμνη καθώς και με την κατασκευή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων.
Κατά την γνώμη μας θα ήταν καλύτερο ένα από αυτά τα σημεία θέασης να μην είναι επάνω στη Λίμνη αλλά να είναι στη διαδρομή μεταξύ Αγ. Μαρίνας και Φτεριάς, εκεί δηλαδή που κάποτε είχαν επιλέξει να φτιάξουν το Δασικό Χωριό (2002) και θα πρέπει να υπάρχουν οι μελέτες! Το σημείο αυτό παρέχει θέα στο μεγαλύτερο μέρος της Λίμνης, στα χωριουδάκια και σ’ όλο τον ορεινό ορίζοντα (Χελμό κλπ). Θα μπορεί να σχεδιασθεί ένα μικρό κτήριο (πέτρα, ξύλο) για café, που θα λειτουργεί τα Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή το χειμώνα, με περιβάλλοντα διαμορφωμένο χώρο ώστε να λειτουργεί συνέχεια τους και καλοκαιρινούς μήνες.
3) Επίσης πρέπει τουλάχιστον να προβλεφθούν:
α) χώρος για οργανωμένο κλειστό πάρκο δίπλα στη Λίμνη, που θα μπορούν να το επισκέπτονται οικογένειες και που θα παρέχει ασφάλεια στα μικρά παιδιά.
Μέσα σ’ αυτό να περιλαμβάνεται αναψυκτήριο για τους καλοκαιρινούς μήνες, κιόσκια -πέργκολες και γκαζόν για πικ-νικ, παιδική χαρά, μονοπάτια πλακόστρωτα, γήπεδο τένις και μπάσκετ, βιολογικές τουαλέτες, παροχή νερού και φωτισμός με ηλιακή ενέργεια.
β) Ειδική δενδροφύτευση με ανθεκτικά φυτά προσαρμοσμένα στο εκεί περιβάλλον.
Ο ίδιος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και για υπαίθριες εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.
γ) Κανάλι-μικρή λίμνη για υδρόβια και μη πτηνά (πάπιες κλπ).
Εμπλουτισμός της λίμνης με ψάρια.
δ) Πλησίον θα πρέπει να υπάρχει και χώρος για parking.
4) Απαραίτητο κρίνουμε ότι πρέπει να προβλεφθεί – σχεδιασθεί χώρος για camping, σε μία απόσταση από τη Λίμνη, γιατί πολλοί στήνουν σκηνές τώρα για ψάρεμα, πεζοπορίες κλπ.
5) Μουσείο φυσικής ιστορίας με βιτρίνες και σκέπαστρο που θα φιλοξενεί ταριχευμένα ζώα και αποξηραμένα φυτά που θα δείχνουν τη βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής μας, δεδομένου μάλιστα ότι κάποια από αυτά είναι μοναδικά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη!
6) Φυσικά αυτό που θα κάνει την περιοχή ακόμη πιο ελκυστική και σε αλλοδαπού τουρίστες είναι ο ποδηλατόδρομος που ήδη, απ’ ό,τι γνωρίζουμε είναι στο σχεδιασμό σας.
Αν το ποσό της χρηματοδότησης του συνολικού έργου δεν επαρκεί για όλες τις παρεμβάσεις – κατασκευές, τουλάχιστον να προβλεφθούν στο σχεδιασμό ώστε να γίνουν σε δεύτερο χρόνο.
Σκοπός μας είναι να συνεπικουρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των έργων γιατί θα συμβάλουν άμεσα στην αναβάθμιση – αναγέννηση της γενέτειράς μας καθώς και στη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας εποχικού και μόνιμου προσωπικού.
Ελπίζουμε στην κατ’ αρχήν έγκριση των παραπάνω προτάσεων μας, την ένταξή τους στο οικονομικό πρόγραμμα της ΤΑΠΤοΚ Αρκαδία 2020, καθώς και στη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας μας.
Με εκτίμηση
Τα μέλη της Επιτροπής
Ομάδα συνεργασίας για τις προτάσεις:
Μπαλάσης Γεώργιος – Μηχ/γος π. Αντιν/ρχης Αρκαδίας ( Μπουλιάρι) Μπουρούνης Μιχάλης – Δρ Χειρ. Ουρολόγος, Υπον/ρχος ε.α. Π.Ν. (Τρόπαια) Στούγιου – Παναγούλια Ευαγγελία – Οικονομικα / ΑΣΟΕΕ (Τρόπαια) Χρονόπουλος Δημήτριος – Ενδοκρινολόγος (Σπάθαρι)
Για την επικοινωνία: Ευαγγελία Στούγιου – Παναγούλια τηλ. 210 94 15 769
κιν. 694 269 1772
Από: Maria Mprakoumatsou
18 Μαϊου 2017
Μήνυμα: Καλημέρα!Δεν θα μπορέσουμε να σας απαντήσουμε άμεσα,λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει για την τοποθέτησή μας και τις προτάσεις μας,σχετικά με το σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ.
Από: maria lagoudi
18 Μαΐου 2017
Μήνυμα: Δεν μπορούμε να απαντήσουμε άμεσα και εντός του χρονικού διαστήματος που ζητήσατε,προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με το σχέδιο Αναπτυξιακής Στατηγικής ΤΑΠΤοΚ.